Mühendis Olarak Öğretmen Olmak Şans Değil Ayrıcalık

Tarih: 05.04.2017-21:00:01   -   19.586 kez okundu   -   Yazan: emrekopar   -   4 Yorum fbp

Harita Mühendisinin Öğretmenlik Şansı  

  Öyle uzun uzun mu yazsak yok yok biz mühendisler okumaktan sıkılan insanlarızdır. Bir selam vererek başlayalım en iyisi yazımıza. Merhabalar sevgili , saygılı pek güzel meslektaşlarım. Çok değil 2 yıl önce aynı yollardan 4 yıl boyunca bende geçtim. Şimdi çokça özleyerek sıkça anarak arıyorum üniversite yıllarımı.

  Malum mezun olmuşuz 4 yıl mühendislikte dirsek çürütmüşüz hele ki paraya ihtiyaç varken çalışmamak olmaz. Mühendislik mezunu olarak kendi alanımda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Harita Tapu Kadastro Tekniği Öğretmenliği yapmaktayım. Çoğu insan gibi sizlerde nasıl olur bu diyeceksiniz ki diyeniniz çok oldu biliyorum. O zaman başlayalım anlatmaya.

  Adım adım anlatıp herkese yardımcı olmak isterim. Bilgilendirmemi atandıktan sonra sosyal medya üzerinden yapıp benim çektiğim zorluğu çekmemenizi istemiş , deneyerek öğrendiğim bilgileri aktarmaya çalışmıştım.

  Mühendislik mezunu olup öğretmenlik yapabileceğimizi ilk olarak bölüm hocamız Doç. Dr. İbrahim Tiryakioğlu’ n dan defalarca anlatmasından haberdarım. İlk teşekkür edeceğim kişidir. Bunun yanında benim asıl bu meslekteki mimarlarım her konuda tam destekçilerim annem ve babam. Onların çaba ve araştırmaları sonucu birçok bilgiyi kısa sürede edinerek yoluma koyuldum. İlk adımım KPSS A ve B grubu sınavlarına girmek oldu. A grubu herkes için ortak olan genel kültür ve genel yetenek bölümleri hepimizin bildiği gibi. Asıl önemli olan kısım B grubu yani öğretmenlik için gerekli olan eğitim bilimleri bölümü. Tamamen üniversite dönemi eğitim fakültelerinde verilen formasyon derslerini içeriyor. Bu bölümde de benim en büyük şansım öğretmen lisesi mezunu olarak bu bilgilerin temelini almış olmamdı. Son yıllarda farklı üniversitelerde 6 ay süre ile formasyon kursları açılmakta ve bu sayede önden bilgilendirme yapılmış olmaktadır. Ama benim dönemimde formasyon almak isteyen mühendislik mezunu öğrenci sayısı yeterli olmadığı için açılmamıştı. Bu yüzden formasyonsuz atanıp atandıktan sonra MEB tarafından formasyon aldırıldım.

  Harita Tapu kadastro Tekniği Öğretmenliği henüz hiçbir üniversitede fakülte olarak yer almadığı için bu alan öğretmenleri sadece harita mühendisliği mezunları arasından seçilmektedir. En en büyük şansımız sanırım. Türkiye geneli meslek lisesi içerisinde yer alan bölümümüz günden güne rağbet görmekte öğrenci sayımız artmaktadır.Bu da öğretmen ihtiyacı demektir. Biz meslek öğretmenleri klasik ders işleyişi içerisinde bulunmamakta tamamen uygulama üzerine çalışmaktayız. Ders yoğunluğumuz fazla olsa da alanımızda geleceğin teknisyen , tekniker ve hatta mühendislerine üniversitede aldığımız bilgileri lise döneminde aktararak erken bilgilendirmeye gidiyoruz. Öğrencilerimiz için bizlerin daha önce bulmuş olduğu özel sektör ve devlet kuruluşlarında belli sürelerde staj yapmalarını sağlayarak çalışma hayatına hazırlıyoruz.

  Sıkça sorulan sorulardan birisi de tavsiye eder misin? Gerçekten sabır yönünden sıkıntı çekmiyorsanız kesinlikle bir kapı olarak görebilirisiniz. Mühendis olarak öğretmen olmayı şans değil ayrıcalık olarak görüyorum. Ve hepinize meslek haytalarında başarılar diliyorum.

                                                                                                    Harita Tapu Kadastro Öğretmeni
                                                                                                        Nazmiye Gül Karagöz Dereli
Yorumlar (Toplam: 4) Sıralama:
Avatar
Bahar Gençtürk 28.08.2018-09:04:55
Merhaba, ben de bu sene harita mühendisliğin den mezun olucam. Ben de sizin gibi öğretmen olmak istiyorum fakat bu konu da pek bir bilgiye sahip değilim. Atama sayıları başvuru sayıları puanları her site de farklı. Siz atanırken kaç puan la atanmıştınız zorlukları neler ?
Avatar
Feride Tanrıkulu 30.08.2018-13:03:22
Merhaba. Ben 2018 KPSS GK-GY sınavına girdim sadece. Puanlar iki yıl geçerli olduğu için 2019 KPSS'de Eğitim bilimlerine girerek bu iki puanı birleştirmek mümkün mü? olabildiğini söyleyenler oldu ama emin değilim. bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
Avatar
cihan akbacak 06.02.2019-00:28:20
meraba ben mekatronik mühendisliği son sınıfım. İsteğim mekatronik öğretmenliği ve baktıgımda endüstriyel otomasyon teknolojileri öğretmeni olabiliyorum. KPSS taban puanına bakınca şok oldum zaten yeni bir bölüm sayılır az kişi olduğu için puanı 65 falan ama mühendislikten öğretmenlige gecebilirmiyim suan formasyon kalıyor deniyor napıcam bilmiyorum bana yol gösterebilirmisiniz ?
Avatar
Fatih ARSLAN 22.01.2022-16:35:18
Merhaba, 2013 Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Yaşım 34. Fakat Matematik öğretmenliğini seçmediğim için her gün içim içimi kemiriyor. Yıl oldu 2022 ben hala bir geçiş yapabilir miyim MEB'e matematik öğretmeni olarak? Matematiğe çok ayrı bir yeteneğim ve ilgim var. Bu konu ile ilgili gerçekten bilgi sahibi biri varsa beni aydınlatabilir mi?
Yorum Yaz
Onay kodu Değiş